P J Ä S E R
Sprit

- på Unga Riks 1998-1999


Regi: Lisa Hugoson
Skådespelare: Maria Heiskanen, Gunilla Larsson,
Casten Lassen och Svante Thunberg
Scenografi: Micha Karlewski
Musik: Lasse Holmberg

barnpjäser


Skådespelerskan Lisa Hugoson gjorde regidebut med Sprit på Unga Riks 1998. Uppsättningen lovordades av en enig kritikerkår. 1999 nyöversattes Sprit till finska och Unga Riks fortsatte att spela den - men nu på finska för finska barn i Sverige och Finland.

"En av de sorgligaste sidorna av spriten är att alkoholisterna också har barn" skrev Leif Larsson i Västerbottens-Kuriren. Han fortsatte:

"När Riksteatern nu sätter upp Börje Lindströms klassiska ungdomspjäs Sprit skriven 1978 ägnar man sig dock inte åt några vetenskapsteoretiska spetsfundigheter. Det behövs inte heller. Pjäsen siktar mot våra känslor och den träffar. Hårt."

I Norrländska Socialdemokraten skrev Maria Vedin:

"Lisa Hugosons klockrena regi visar stor medvetenhet och känslighet inför barns situation i ett alkoholisthem. Skräcken inför att aldrig veta i vilket skick mamma är, att aldrig veta hur i dag, nästa dag eller nästa vecka ser ut, känslan av att klockan stannat i det ögonblick mamma skruvar av korken."

I Svenska Dagbladet skrev Karin Helander:

"Lisa Hugosons uppsättning är tät men ger utrymme för befriande andningshål. Det finns en omsorg i rollgestaltningen, som tillåter en värme i personteckningen utan att väja för det frånstötande och vämjeliga."

"Hon har gjort rent hus från den sedelärande präktighet som ibland häftat vid tidigare uppsättningar" skrev Pia Huss i DN och fortsatte: "Regin understryker i stället textens öppenhet och friska avsaknad av tvärsäkerhet.

Scenografen Micha Karlewskis vindlande metallkonstruktion - själens berg och dalbana? - förstärker och inspirerar också till ett spel som förmår att svinga sig mellan det naturalistiska och det förhöjda.

Unga Riks har verkligen en skatt i sina utmärkta skådespelare!"

TILLBAKA
© Börje Lindström. Texter och bilder skyddas av lagen om upphovsrätt. Webmaster 
Sidan senast ändrad 18 november 2000