En titt in i framtiden III

av Börje Lindström

Stockholm, 7 januari 2004

Av de 24 framtidsförutsägelser jag gjort för de närmaste tio åren har två redan slagit in.
    År 2001, när alla politiska partier, debattörer och journalister var rörande överens om att skatterna skulle fortsätta sänkas, förutspådde jag att inkomstskatterna skulle börja höjas de kommande åren. Detta har nu hänt. Kommun efter kommun höjer i dag kommunalskatten. Skatten höjs för 3,5 miljoner svenskar stod det att läsa på DN:s löpsedel häromdagen.
    Sommaren år 2002, när Gudrun Schyman ansågs kunna klara av alla politiska och privata stormar, och ohotad skulle förbli Vänsterpartiets ledare, förutspådde jag att hon skulle tvingas avgå. Detta skedde till allmän förvåning ett halvår senare.
    I alla mina förutsägelser har jag vinnlagt mig om att inte haka på en trend som redan är stark och "förutspå" att den kommer att fortsätta. Denna typ av linjärt tänkande är vad prognosmakare brukar ägna sig åt. Om t.ex. huspriserna stigit under flera år i sträck brukar de säga att priserna kommer att fortsätta stiga. Med mina framtidsförutsägelser har jag velat utmana all sköns linjära "framtidsprognoser". Jag har alltså koncentrerat mig på att förutspå det ingen annan kunnat förutse.
    Förståsigpåare, särskilt tidningarnas ledarskribenter, brukar påstå att "ingen kan förutsäga framtiden". Påståendet är inte helt sant. Ty liksom ett vanligt år börjar i vinterkyla, övergår i vår och sommar för att sedan gå mot höst och ännu en vinter följer också mänsklighetens öde ett cykliskt mönster. Detta mönster kan emellanåt analyseras med stor framgång om man har rätt analysverktyg.
    När detta skrivs anses t.ex. Göran Perssons politiska framtid helt ohotad, inte minst av honom själv. Han har i en DN-intervju förklarat att han kommer att vara statsminister fram till år 2006 och ingen har ens tänkt tanken att han kommer att tvingas avgå. Den allmänna sanningen är att om han varit statsminister i snart tio år så kommer han att vara det åtminstone mandatperioden ut. Det analysverktyg jag använder mig av visar emellertid att Göran Perssons dagar är räknade och att de är färre än vad man kan tro.
    Därmed är det alltså dags för de nya förutsägelserna, vilka beräknas infrias inom de närmsta tio åren, alltså mellan år 2004 och år 2014.

Politik
Göran Persson kommer under sin innevarande mandatperiod att tvingas avgå som statsminister. In i det sista kommer han dock att försöka klamra sig fast vid makten, vilket bara kommer att göra hans fall större och mer patetiskt än det behövde vara. Massmedia, som tidigare hyllat Perssons politiska storhet, kommer efter hans fall att beskriva honom som en tämligen dum kommunalpolitiker.

Sverige kommer att få sin första kvinnliga statsminister. Detta behöver nödvändigtvis inte vara kopplat till Perssons avgång.

Ekonomi

Räntorna kommer tvärt emot vad alla experter i dag säger att börja stiga trots att lågkonjunkturen fördjupas. Vi får alltså höjda räntor på bostadslånen samtidigt som arbetslösheten ökar. En situation som inte är förutsedd av en enda svensk ekonom eller företagsledare, än mindre av någon ekonomijournalist.

Bostadsrätter som i dag i Stockholms innerstad kostar 4 miljoner kommer att kosta under miljonen. Prisfallet kommer alltså att bli mer än 75 procent. Priserna på bostadsrätter, villor och fritidshus i större delen av landet kommer att genomgå en liknande utveckling med prisfall på 50 procent eller mer. Priserna på kommersiella fastigheter kommer i vissa fall att sjunka med mer än 90 procent. Fullständigt osannolika siffror när detta skrevs i januari år 2004.

Mode
Det kommer att bli trendigt att skaffa sig skägg. Flera kända artister kommer att ståta i helskägg. En nyskriven sång om skägg kan möjligen leta sig upp på Svensktoppen.

H&M kommer att lägga ner sin traditionella julreklam med unga kvinnor i underkläder.

TV-program
Det sagolikt populära programmet Antikrundan kommer att läggas ner.

Idrott
Sverige kommer att få en eller flera nya, verkligt framgångsrika längdskidåkare. En av dem kommer att vinna Vasaloppet tre gånger.

Film
Hollywood-filmerna kommer att få ett långsammare berättartempo. De snabba klippens tid kommer alltså att vara förbi också i långfilmsbranschen.

Musik
Långa, balladliknande sånger kommer att bli populära, sånger som i det oändliga berättar en lååång och många gånger helt ointressant historia.

Intresset för gammal svensk folkmusik kommer att bli ännu starkare än det var under 70-talet.

Litteratur
En väldig förlagskris, större än den under 1970-talet, kommer att drabba den svenska bokbranschen (vilken det när detta skrevs gick utomordentligt bra för).

Socialt beteende
I dag går det ut på att synas, i morgon på att inte synas. Nästan allra restauranger kommer att dra för gardinerna i sina stora fönster så att gästerna inte längre syns från gatan. Man kommer att vilja ha det mysigt och ombonat när man går ut. De som bor i gamla borgerliga lägenheter med rum i fil, där pardörrarna alltid stått öppna, kommer att börja stänga dörrarna mellan rummen. Mysigt kommer att bli ett modeord.

Artikeln är hämtad från Börje Lindströms hemsida www.borjelindstrom.se


Copyright © Börje Lindström 2004. All rights reserved.